S A N D W O O D B A Y is echt een aanrader voor Schotlandgangers. Eerst loop je door de Highlands, langs meertjes met kleine strandjes en dan heb je ineens duinen en een groot strand met prachtig blauw oceaanwater. Terug kun je over de kliffen – ongelofelijk spectaculaire vergezichten tot je verdwaald in een drassig heidelandschap en je moet ploegen door de woeste begroeiing.
De heide stond in bloei en er waren sowieso erg veel bloemen, waaronder kleine orchideeën; zo mooi en fijn! Wederom een mooie zonsondergang in de baai bij het huisje. Wat een mooie dag was die woensdag!

Donderdag reden we naar het noordelijkste gebied van Schotland. Daar had je Smoo Cave; en grot waar je in kon. Heel intelligent helmpje op en dan met een bootje de duisternis in. Bijzonder om te zien en ook bijzonder inspirerend om de eigenaar te spreken die met de hand de grotten uitgroef; twee dagen over een kruiwagen vol gruis. Wat een doorzetter. Hij straalde toen hij vertelde dat hij dacht een veel grotere grot ontdekt te hebben. Ik word blij van zulke mensen.
Tussen de middag geluncht op een verlaten strandje met heerlijke knakworstjes, terwijl de kinderen zandkastelen en grotten groeven. Op de terugweg zijn we in het dorpje waar we zaten (Lochinver) in de plaatselijke Highland Stoneware Pottery geweest, waar je gewoon rond mocht lopen tussen de werkende mensen en (onaf)gebakte kunstwerken. Erg leuk om te zien.

Vrijdag was het verkas-dag en zakten we af naar het kleine plaatsje Glenuig bij Fort William (oke, nog een uur rijden daarvandaan, maar daartussen zit niet veel noemenswaardig, behalve het treinviaduct Glenfinnan, bekend uit een Harry Potter-film). Een lange hangdag in de auto, maar onderweg kwamen we nog veel leuks tegen.
Hierboven zie je Eilan Donan Castle. Imponerend en veel te toeristisch. Het bovenste kasteel is Ardvreck Castle, of wat daar nog van over is.
Bijzonder om zo vlak langs de weg elke keer wild te zien. En totaal niet onder de indruk kijken ze je aan alsof er niets bijzonders is aan hun verschijning. Ik schiet – ongemakkelijk geworden onder die blik – snel een paar plaatjes en haast me weer verder.
En als je echte scones op heb, hoef je ze niet meer uit een kant-en-klaar-bak-pak, want dat zijn gewoon veredelde muffins. Scones moeten brood-achtig zijn. En gegeten worden op een druilerige dag met een sterk kopje thee.

3 Replies to “27072016 | Schotland II”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s