Beelderig Bronckhorst

Het was ineens zomer in Nederland. Volgroene bomen en heggen, wuivendwit fluitenkruid en zoemende insecten. Het is nog een beetje koel als ik vroeg in de morgen in het oude stadje Bronkhorst arriveer. De eerste dagjes-uit-mensen tillen hun fiets van de fietsendrager en een aantal enthousiastelingen lopen al rond door de stille straten. Met twintig minuten rijden voel ik me een gezegend mens in zo’n mooie omgeving te wonen.

Bronkhorst is het kleinste stadje van Nederland en ligt tussen de groene velden aan de IJssel in de Achterhoek, Gelderland. Een bestrating met zogenaamde kinderkopjes en klassieke klinkers, menig pand is monumentaal en in iedere tuin is haast wel een bepaald soort roos te vinden. De sfeer doet me denken aan de verhalen van Beatrix Potter.
Voordat ik door het dorpse standje in loop, sla ik af en volg ik de weg richting Maneveld 1; het is waar Boutique B&B De Hulshof ligt. Na een lange oprit met prachtige lantaarns, verschijnt de verbouwde boerderij. Als ik uitstap word ik meteen begroet door de hond, gevolgd door Lars van Unen, de eigenaar. We hebben elkaar drie jaar geleden ontmoet, toen we beiden begonnen aan ons bedrijf en het is leuk elkaar te treffen, nu alles vorm heeft gekregen.

Alhoewel er nog volop geklust en ingericht wordt, is er binnen een aangename sfeer. Een ruime zithoek, open keuken met veel licht, een knusse slaapplek met een stijlvolle badkamer; hier wil je wel een nachtje of wat verblijven. De landelijke sfeer omhelst de moderne elementen, natuurlijke materialen breken de strakke lijnen. Luxe, zonder het gevoel van thuis te verliezen. Terwijl ik me vermaak met het vastleggen van deze verblijfplaats, verstrekt Lars achtergrondinformatie. Zowel de geschiedenis van de boerderij als die van het stadje gaan leven en geven alles alleen maar meer waarde.

De omgeving is sowieso de moeite waard. Bronkhorst kent prachtige fiets- en wandelroutes. Het stadje zelf bevat een aantal ondernemers, waaronder twee restaurants – het inbegrepen ontbijt wordt geserveerd door Herberg de Gouden Leeuw. Alles ligt op loopafstand, de kern is meteen de hele stad. Na een nachtje slapen en wakker worden in de stilte net buiten het toeristische dorp, is een vroeg ommetje een goed idee. Het dorp in, langs de beide restaurants en bij de kerk rechtdoor. Je kunt kiezen om over de kasteelheuvel te lopen of het paadje beneden langs te kiezen. Links aanhoudend rond het weiland, of duik rechts de dijk op – waar overigens ook het Kunstgemaal te vinden is. Ga je links, dan loopt er vanaf het kunstgemaal een smalle wandelstrook langs een brede sloot met uitzicht op het water en de molen, maar een rondje om het veld kan dus ook, dan ben je zo weer terug bij de kerk.

Wil je meer van de omgeving zien, dan is Zutphen een aanrader en Doesburg of Brummen bijvoorbeeld. Genoeg te zien en te beleven en voor de liefhebber zijn er veel plaatsen om in stilte tot rust te komen. Nieuwsgierig? Binnenkort is er meer informatie te vinden op de site. Tot die tijd kun je een indruk krijgen met onderstaande beelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s